Docentendag Geldlessen.nl
Kom jij ook naar de Docentendag van Geldlessen.nl op 3 juni? In de Nieuwe Schatkamer van de Nederlandsche Bank draait het om goud, geld en de economie. Dit is dé plek om met andere docenten van het voortgezet onderwijs en mbo te praten over lessen over omgaan met geld. En jij kunt hier bij zijn!
Wat kan je verwachten?
- Verdieping: Ontdek hoe jongeren worden beïnvloed en hoe jij als docent kan helpen verleidingen te weerstaan.
- Geldgesprekken: Praat onder leiding van een expert met andere
docenten over leren omgaan met geld. - Kluisexperience: Beleef de unieke rondleiding door de Nieuwe Schatkamer.
- Netwerkmarkt: Maak contact met vakgenoten en aanbieders van educatieve middelen en scholing
Schat aan kennis en ervaring over financiële educatie
We bieden een afwisselend programma over leren omgaan met geld, hoe je dit met jongeren kunt bespreken en hoe je financiële educatie organiseert op school. Het programma is opgebouwd uit drie rondes waarbij je in elke ronde een ander onderdeel deelneemt: een geldgesprek, de kluisexperience en de netwerkmarkt. Dit biedt een uitstekende gelegenheid om gedachten, ervaring en kennis uit te wisselen met vakgenoten. Bij het aanmelden kan je doorgeven welk onderwerp je wilt bespreken tijdens de geldgesprekken.
Hierbij kun je kiezen uit:
- De financiële leefwereld en beïnvloeding van jongeren - hoe bereiken we ze écht?
- Financiële educatie op scholen - hoe organiseer je dit?
- Hoera, 18 jaar! - hoe bereid je jongeren voor op financiële zelfstandigheid?
De Geldgesprekken
De financiële leefwereld en beïnvloeding van jongeren - hoe bereiken we ze écht?
Jongeren groeien op in een wereld met veel verleidingen waarbij hun financiële keuzes beïnvloed wordt door sociale media, influencers, vrienden en reclames. En ook hun beleving van geld is verandert doordat ze steeds minder contant geld in handen hebben en meer digitaal betalen. Tegelijkertijd missen ze vaak vaardigheden om bewust met hun geld om te gaan en overzien ze vaak niet wat de risico’s kunnen zijn. Tijdens dit geldgesprek verkennen we welke financiële problemen bij de jongere spelen en wat je als docent nodig hebt om hen financiële vaardigheden te kunnen leren zodat ze voorbereid zijn op het maken van financiële keuzes.
Financiële educatie op scholen - hoe organiseer je dit?
Hoe zorg je ervoor dat financiële vaardigheden een vaste plek in het onderwijs krijgt, zodat deze structureel aangeboden wordt aan jongeren. Tijdens dit geldgesprek kijken we waar kansen liggen om financiële educatie duurzaam te verankeren in bestaande vakken. Wat zijn drempels die je daarbij tegenkomt en welke behoefte heb je als docent? Wie kan er binnen de school de krachten bundelen voor bij voorbeeld de Week van het geld? En welke methodes of lesmateriaal zijn er om jongeren lessen over geld mee te geven?
Hoera, 18 jaar! - hoe bereid je jongeren voor op financiële zelfstandigheid?
Zodra jongeren 18 jaar worden hebben ze een aantal financiële verplichtingen die ze zelf moeten regelen, zoals zorgverzekeringen, studiefinanciering, toeslagen, belastingzaken en soms al schulden. Jongeren zijn zich doorgaans nog niet helemaal van bewust wat er allemaal verandert en zijn ze daar ook wel op voorbereid? Samen bespreken we met elkaar hoe we er voor kunnen zorgen dat jongeren klaar zijn voor deze financiële zelfstandigheid. Zijn er succesvolle initiatieven door scholen ontwikkeld? En wat heb je als docent nodig om dit goed aan te pakken?
Programma (o.v.b.)
09.45 uur Ontvangst (Auditorium)
10.00 - 10.45 uur Openingsprogramma
11.00 - 11.50 uur Ronde 1: Het geldgesprek, rondleiding en netwerkmarkt
12.05 - 12.35 uur Lunch
12.50 - 13.40 uur Ronde 2: Het geldgesprek, rondleiding en netwerkmarkt
13.55 - 14.45 uur Ronde 3: Het geldgesprek, rondleiding en netwerkmarkt
15.00 uur Afsluiting
Aanmelden
Mis dit niet en praat mee, deel je eigen kennis en ervaring over financiële educatie! Werk je in het voortgezet onderwijs of mbo? Meld je dan snel aan want er zijn maar een beperkt aantal plaatsen.
Zet in je agenda
Datum: 3 juni 2025
Tijd: 9.45 - 15.00 uur
Locatie: De Nederlandsche Bank, Amsterdam