geldlessen.nl

Koning Willem I College: Financiële educatie is maatwerk

dinsdag, 18 maart 2025

Het Koning Willem I College vindt het belangrijk dat studenten verantwoord leren omgaan met geld en geholpen worden wanneer zij financiële zorg nodig hebben. Met behulp van de subsidieregeling Finaciële educatie biedt de school maatwerk per opleiding. Peter van Roosmalen, regionaal projectleider Geldwijzer en Claudia Beulen, projectcoördinator Geldwijzer lichten de werkwijze toe.

Van Roosmalen: “We zijn voor kansengelijkheid. Daarom vinden we het belangrijk dat iedere student weet hoe je een toeslag aanvraagt, welke rechten en plichten je hebt als je 18 wordt, hoe je grip houdt op je financiën en waar je terecht kunt als je er zelf niet uit komt. We maken hiervoor dankbaar gebruik van de online lesmethode ‘Doe je digiding’ van stichting Digisterker.”

Beulen: “In tien modules behandelt de methode de belangrijkste gebeurtenissen in het leven van jongeren tussen de 15 en 18 jaar. Denk aan thema’s als wonen, ondernemen en dus ook het vergroten van financiële vaardigheden. Ik werk er al een paar jaar mee en ben erg enthousiast. Vanuit de lesmethode is er ook een goede, brede training voor docenten. En mochten studenten financiële zorgen hebben, dan bieden we als school daarnaast een ondersteuningsstructuur, waarbij we deze studenten kunnen helpen.”

Van Roosmalen: “Het fundament van ons programma is dus dat docenten basiskennis hebben van financiële educatie, zodat ze dit mee kunnen geven aan onze studenten. Ook kunnen ze daarmee studenten doorverwijzen wanneer dat nodig is.”

Beulen: “Om het totale programma te implementeren, heeft iedere locatie een kartrekker die met de opleidingsteams aan de slag gaat. Samen kijken ze hoe ze maatwerk kunnen leveren. Bij de ene opleiding past financiële educatie bij het vak burgerschap. Een andere opleiding maakt gebruik van coaches die het onderwerp tijdens mentorlessen behandelt. De kartrekkers vormen samen ook een team: ze wisselen onderling de kennis en ervaring uit.”

Van Roosmalen: “Het resultaat is dat onze studenten goed zijn voorgelicht en kennis hebben van geldzaken. We stimuleren hiermee hun financiële vaardigheden. Indien nodig, zorgen we ook voor ondersteuning en hulp bij financiële zorgen."

Tips van Peter & Claudia

  • Medewerkers hoeven niet alle vragen over financiën te kunnen beantwoorden. Belangrijk is dat ze weten naar wie ze een student kunnen doorverwijzen.
  • Financiële educatie is maatwerk. Zorg dat het op een goede manier is ingebed in een vak of opleiding.

Over het Koning Willem I College

Het Koning Willem I College is een mbo in Noordoost-Brabant. Met 16 locaties en ongeveer 18.000 studenten. Het KWC heeft alle opleidingsrichtingen, behalve groen.

Meer lezen?

Dit artikel is gepubliceerd in de Geldspecial 2025. De Geldspecial is een vaktijdschrift ontwikkeld door Wijzer in geldzaken over financiële educatie en hoe hier aandacht aan te besteden in de klas. Het tijdschrift bevat praktijkvoorbeelden uit het onderwijs, inkijkjes in het leven van jongeren en inhoudelijke verdieping. 

De Geldspecial is bezorgd op scholen en online hier te lezen.

Deel deze pagina per e-mail
De link is per e-mail opgestuurd.