Geld Maakt Gelukkig Junior
We zorgen ervoor dat leerkrachten worden getraind in onze actieve werkvormen en geven ze alle materialen mee die nodig zijn om het ‘Geld Maakt Gelukkig Junior’ lesprogramma direct te kunnen gebruiken. Door deelname aan de training zijn de leerkrachten in staat om de lessen te contextualiseren naar de situatie die van toepassing is op hun eigen leerlingen (groep 7-8). Onderdeel van de training is ook het oefenen met gesprekken voeren in de klas over gevoelige onderwerpen. Over geldzaken praten is een taboe, hoe doorbreek je dat op een veilige manier voor alle leerlingen? De leerkrachten ontvangen na deelname ook het certificaat Aflatoun trainer Nederland.
Beschrijving van de training
De training Geld Maakt Gelukkig Junior bestaat uit 3 dagdelen, waarvan twee dagdelen basistraining zijn en vervolgens volgt er een opfrismiddag, waarbij de stof nog een keer herhaald wordt en waarin er gereflecteerd kan worden op het verloop en de inhoud van de lessen. Tijdens de training leren leerkrachten hoe zij op een interactieve manier het ‘Geld Maakt Gelukkig Junior’ lesprogramma met 3 thema’s kunnen geven aan leerlingen op school. De thema’s zijn:
- Sparen & uitgeven/budgetteren & plannen
- Internetfraude/geldfraude
- Verleidingen/influencers
Per school is het ook mogelijk om daarna nog een observatieles* in te plannen. Deze les wordt door een Aflatoun-trainer gegeven en heeft als doel dat de leerkracht ervaart hoe de les in de praktijk wordt uitgevoerd. Het definitieve programma van de training wordt in overleg met de leerkrachten van de school vastgesteld.
Het is ook mogelijk om (een deel van) de training online te doen. Het is ook mogelijk om op verzoek een training Money Makes Happy (in het Engels) aan te vragen. Bedoeld voor internationale of tweetalige scholen.
Dagdeel 1
Op het eerste dagdeel gaan we praktisch aan de slag met de actieve leer- en werkvormen van Aflatoun. We oefenen met de lessen en de thema’s en maken gebruik van het bijbehorende werkboek. Centraal staat aan de ene kant voldoende kennis verkrijgen over de thema's, en aan de andere kant het gesprek aangaan met de leerlingen.
Dagdeel 2
Tijdens het tweede dagdeel oefenen we hoe je op een goede manier lastige gesprekken voert met de leerlingen. Over geld praten is vaak nog een taboe, hoe doorbreek je dat op een veilige manier? De veiligheid om als leerling iets te kunnen vertellen in de klas is essentieel. We trainen de gespreksvaardigheden hiervoor. Daarnaast komt de digitale leeromgeving van Aflatoun aan bod, de Aflatoun school, en bespreken we hoe je deze kunt inzetten in de lessen.
Dagdeel 3
Tijdens het opfris dagdeel is er ruimte om de ervaringen van de lessen met elkaar te delen. We inventariseren de vragen die er bij de leerkrachten zijn en we gaan er samen mee aan de slag. Hoe kunnen we het lesprogramma inpassen in het vaste curriculum, hoe kunnen we leerlingen die problemen hebben hulp bieden, hoe kunnen we ouders erbij betrekken.
Voor meer informatie zie het lesplan.
Praktische informatie
Duur scholing
3 dagdelen
Max. aantal deelnemers
Minimaal 6 en maximaal 12 deelnemers. Bij een aantal minder dan 6 wordt er een extra toeslag gerekend.
Beschikbaar vanaf
Maart 2025
Locatie
In overleg en afhankelijk van het aantal deelnemers op de schoollocatie, het Aflatoun kantoor of online.
Leervorm/werkvorm
We maken gebruik van Aflatouns actieve werkvormen waardoor leerlingen zelf gaan nadenken over hun visie op geld. Tijdens de training ligt het accent op vaardigheden om het gesprek met leerlingen aan te gaan over geldzaken, een onderwerp dat bij veel kinderen gevoelig ligt.
Richtprijs
De richtprijs voor de training is €950 per persoon. De prijs van de training is inclusief toegang voor een jaar tot het digitale platform met het volledige Geld Maakt Gelukkig lesmateriaal, de docentenhandleidingen, de materialen zoals de werkboekjes, de opdrachten, video’s, eindtoets, het certificaat voor de leerling en het certificaat Aflatoun trainer Nederland. De definitieve prijs wordt in overleg met de school vastgesteld. Aflatoun is vrijgesteld van BTW.
*De observatieles en 1-op -1 coaching zijn niet inbegrepen bij de prijs.
Contactpersoon
Over de aanbieder
Aflatoun is een internationale stichting die zich richt op sociaal en financieel onderwijs voor kinderen en jongeren, gefocust op de meest kwetsbare groepen in de samenleving. Aflatoun werkt samen met meer dan 300 partners verspreid over meer dan 100 landen om deze missie uit te voeren. In 2022 hebben we meer dan 33 miljoen kinderen en jongeren bereikt via nationale onderwijsprogramma's en onze partners.
In Nederland is Aflatoun actief met het aanbieden van Sociale en Financiële Educatie in het PO, VO en het MBO en hebben we afgelopen jaren duizenden kinderen bereikt. Door het geven van gastlessen kan Aflatoun (kwetsbare) jongeren bereiken om hen bewust te maken van de gevaren en de kansen van geld. Wij geloven erin dat kinderen en jongeren dankzij Sociale & Financiële Educatie financiële zelfredzaam kunnen worden. Dit helpt hen om financieel bewuste keuzes te maken en draagt bij aan het voorkomen van schulden en aan het doorbreken van de cirkel van armoede.
Aflatoun hecht grote waarde aan het geven van effectief financieel onderwijs. Daarom hebben wij een uitgebreid curriculum ontwikkeld van minstens 7 lessen in financiële educatie. Wij geloven erin dat financiële educatie pas resultaat heeft als het uitgebreid aan bod komt in het schoolcurriculum. Daarbij is het belangrijk dat de context van kinderen en jongeren centraal staat: financiële educatie moet gerelateerd zijn aan de ervaringen van de doelgroep zelf en financiële vaardigheden worden aangeleerd door jongeren actief te laten nadenken over geldzaken.