Hoe herken ik jongeren met financiële stress 17+
SHout! weet jongeren te bereiken die worstelen met regelzaken met de overheid, financiële vragen hebben of al schulden hebben. Wij bieden preventieve, vraagggerichte en toekomstgerichte ondersteuning. Dit doen we door hun vaardigheden te vergroten en door (financiële) drempels weg te nemen. Ook docenten, mentoren of begeleiders kunnen deze jongeren 'bereiken'. Niet alle jongeren hebben ondersteuning nodig, dus het gaat erom te herkennen wanneer er 'iets aan de hand is'. De signalen en de handvatten om er iets mee te doen, daar gaat deze training over.
Beschrijving van de training
Wat kunnen we met deze interactieve training ‘meegeven’? Financiële zelfredzaamheid van jongeren is niet vanzelfsprekend, kennis, inzicht en vaardigheden zijn niet standaard bij iedere student aangeleerd. Aan de hand van thema’s verplaatsen we ons in de leefwereld van de jongeren die met 18 financieel zelfstandig zijn. Vanaf die datum zijn ze verantwoordelijk voor diverse aanvragen (zorgverzekering, WA-verzekering, DUO-toelage etc.).
Hun uitdagingen zijn:
- hun persoonlijke budget in beeld hebben en de kosten op een rijtje krijgen/houden
- online overheidsregelzaken en DUO-acties zelfstandig uitvoeren
- zo nodig kunnen voorzien in leermiddelen en zelfstandig wonen
- omgaan met geld in een sociale groep, omgaan met sociale druk
- de verlokkingen van een super-commerciële wereld, klarna aankopen, impulsaankopen
We stellen met elkaar een schematisch programma op: wat kan school op dit vlak bieden om studenten te ondersteunen die dit nodig hebben.
Competenties ter voorkoming financiële stress:
- kennis over regelzaken met de overheid/instanties
- handelen als het nodig is, vragen om steun indien nodig
- weten wat je houding is tegenover ‘geld’
- weten waar je voor steun terecht kan
- weten waar je vragen kunt stellen
Wat kan school bijdragen aan deze competenties?
Je staat als mentor of begeleider niet met lege handen:
- we geven je inzicht in de psychologische processen die jongeren doormaken
- we attenderen je op signalen en aanknopingspunten om in gesprek te kunnen gaan
- we geven handvatten wat je vanuit school kunt doen en wat je mag vanuit school
We proberen voorbeeldsituaties uit met gespreksvaardigheden en kijken naar do’s en don’ts. Omdat wij wekelijks met tientallen jongeren hierover in gesprek zijn hebben wij vele voorbeelden van financiële uitdagingen voor jongeren.
Praktische informatie
Duur scholing
1 dagdeel
Max. aantal deelnemers
10 deelnemers
Beschikbaar vanaf
April 2025
Locatie
Op school
Leervorm/werkvorm
Informatie, praktijkvoorbeelden, handvatten
Richtprijs
€1500 per groep
Contactpersoon
Over de aanbieder
SHout! is een non-profit organisatie met een financieel informatiepunt voor jongeren en jongvolwassenen (tot 30 jr) in Zuid-Holland. Ons team bestaat uit professionals met een specifieke deskundigheid op jongeren, hun leefdomeinen en hun regelzaken. Jongeren kunnen live en online bij ons terecht met vragen over financiële regelingen (DUO, verzekeringen, toeslagen, etc.), betalingsachterstanden, aanvragen voor bijv. studieboeken, laptop etc. De SHout-formule is gericht op ‘learning by doing’, beginnend met de concrete vraag en ‘hoe pakken we dat samen aan?’.
Jongeren vinden ons zelf voor ondersteuning via diverse kanalen. Wij werken samen met gemeentes, onderwijsinstellingen en andere lokale en regionale organisaties. Ook zij verwijzen jongeren naar ons voor ondersteuning. Professionals kunnen ook bij ons terecht over het thema ‘jongeren-en-geldzaken’. We houden spreekuren op diverse locaties zoals de bibliotheek en locaties van onderwijsinstellingen. Onze diensten worden gefinancierd vanuit fondsen en een enkele subsidie.