Hoe word je rijk? Voor vso, praktijkonderwijs en vmbo
Docenten in het vso, praktijkonderwijs en vmbo leren zelf de 'Hoe word je rijk?' preventie van schulden lessen geven (training on the job) of lopen mee tijdens de lessen (observatiegericht leren). Door het observatiegericht leren kunnen docenten de kennis en informatie zelf toepassen. 'Hoe word je rijk?' is geschikt voor leerlingen binnen het voortgezet speciaal onderwijs, praktijkonderwijs & vmbo breed. Hiermee kan een doorlopende leerlijn worden gecreëerd vanaf leerjaar 2.
Beschrijving van de training
De inzet van het lesprogramma is per school wisselend en is maatwerk. Een lessenreeks per klas kan bestaan uit 3 tot 12 lessen, afhankelijk van het niveau, leerjaar en overige behoeftes van een school.
Besluit je om de Money Start Toolkit, inclusief de lessenreeks van 'Hoe word je rijk?' te implementeren, dan kan je een uitgebreid programma verwachten dat is afgestemd op de behoeften van verschillende onderwijsniveaus binnen jouw school. Het doel van deze praktijkgerichte implementatie is dat de leerkracht na de lessenreeks een aantal stappen zelf kan gaan zetten.
- Opdrachten die leiden tot een verhoogd doe-vermogen
- De taal van geld leren kennen, door actief met de woorden aan de slag te gaan
- De emotie rondom geld bespreekbaar te maken. Hier hoort ook ‘hulp vragen’ bij.
- Beslissen doe je zo! Helpen met het aanleren van een manier om betere beslissingen te nemen en minder impulsief te worden.
De Money Start Toolkit is ontworpen met het oog op de specifieke behoeften van scholen die financiële educatie willen ontwikkelen of versterken. De toolkit is een aanvulling op de gerenommeerde ‘Hoe word je rijk?’ lessen en is zorgvuldig samengesteld om aan te sluiten op verschillende vakken, waaronder Nederlands, Economie, Burgerschap en Wiskunde. Dit zorgt ervoor dat financiële educatie niet alleen als een op zichzelf staand vak wordt gezien, maar als een integraal onderdeel van het curriculum, waardoor leerlingen de relevantie ervan beter kunnen begrijpen en toepassen. Door middel van de toolkit kunnen schooldocenten voortburduren op de lessen van ‘Hoe word je rijk?’, door bijvoorbeeld de moeilijke taal in de lessen te borgen. Want welke termen zijn nu echt belangrijk in de overgang naar de financiele zelfredzaamheid van jongeren die 18 jaar worden?
De praktijkgerichte training biedt een unieke gelegenheid voor docenten om hun vaardigheden op het gebied van financiële educatie te versterken. Door samen te werken met de experts van Money Start tijdens deze trainingen, kunnen leerkrachten nieuwe lesmethoden en -technieken leren, en ook directe begeleiding krijgen in het lesgeven over financiële onderwerpen. De docenten van Money Start zijn allemaal experts in jongeren en schulden, zoals Schuldhulpverleners, Maatschappelijk Werkers, Budgetcoaches, Jongeren werkers etc. De schooldocent kan aanvullend op de lessen van 'Hoe word je rijk?' een verdieping aanbieden. Hiervoor moet de docent wel bij de les van 'hoe word je rijk?' aanwezig zijn en zijn kennis over de onderwerpen verbeteren.
Praktische informatie
Duur scholing
Op maat gemaakt traject tussen de 3 en 12 uren per klas.
Beschikbaar vanaf
Maart 2024
Locatie
Schoollocatie
Leervorm/werkvorm
Praktijkgerichte training met interactieve lessen, leren van experts
Richtprijs
Per klas voor 3 jaar, afhankelijk van het maatwerk en onderwijs niveau, een gemiddelde tussen de €288 en €4800 (excl). btw.
Contactpersoon
Over de aanbieder
Money Start zet zich in voor een financieel gezonde toekomst van kwetsbare jongeren. Money Start ontwikkelt hiervoor methodieken, voert lesprogramma’s gericht op financiële vorming uit en begeleidt jongeren een-op-een of in groepjes. Money Start werkt samen waar mogelijk. We werken samen met professionals, toonaangevende organisaties in het werkveld, overheidsinstanties en concullega’s waarmee we gezamenlijk in gemeenten werken aan het voorkomen van schulden onder jongeren.
De oprichters van Money Start zijn ondernemers met een sociaal hart en ondernemen met een maatschappelijke missie. Ze willen maatschappelijke meerwaarde creëren en impact maken door jongeren uit de schulden te houden.
Ze bestaan al sinds 2012 en zijn al jaren het grootste preventieprogramma van Amsterdam en Zaanstad. Die schat aan ervaring heeft hen geholpen het programma verder uit te bouwen naar gemeenten door heel Nederland. Ieder jaar vragen de scholen Money Start terug en ieder jaar groeit de vraag naar onze lessen! In Nederland zijn we toonaangevend en best practice.
Ze bereiken steeds meer jongeren, die zij helpen zich te ontwikkelen tot jongvolwassenen, die hun financiële verantwoordelijkheden kennen en weten welke acties zij kunnen nemen als er schulden dreigen te ontstaan. En precies daarmee voorkomen zij heel veel problemen, óók op andere vlakken.