Leerlingen en hun financiële regelzaken
‘Leerlingen en hun financiële regelzaken’ is een interactieve training. Er wordt ingezet op het vergroten van de kennis en vaardigheden van docenten met betrekking tot wat studenten tussen hun 15e en 21e jaar moeten regelen met overheids- en andere zakelijke organisaties. Deze regelzaken vereisen veel van de financiële en digitale vaardigheden van studenten. Door dit onderdeel te maken van het curriculum van bijvoorbeeld burgerschap krijgen studenten een belangrijke basis mee bij het leren functioneren als zelfstandig burger.
Beschrijving van de training
Loonheffing terugvragen als je een bijbaantje hebt. Studiefinanciering regelen? Je DigiD en identiteitskaart regelen? Veel jongeren krijgen tussen hun 15e en 21e jaar te maken met dit soort zaken. Ze weten lang niet altijd hoe ze die moeten aanpakken. Ze hebben er te weinig kennis van en/of het ontbreekt hen aan de financiële, en digitale vaardigheden die nodig zijn om gebruik te kunnen maken van de digitale diensten van overheids- en andere zakelijke organisaties zoals banken en verzekeraars. Met als gevolg dat jongeren inkomsten mislopen of ze vroegtijdig in de schulden kunnen komen. E.e.a. speelt extra als er in de thuisomgeving geen vangnet is van ouders/opvoeders die hen kunnen ondersteunen.
Het onderwijs en docenten spelen een belangrijke rol in het vormen van leerlingen in hun financiële zelfstandigheid; ze stomen hen klaar op hun toekomst in de maatschappij. Door de kennis en vaardigheden van docenten te vergroten rondom de financiële en digitale regelzaken m.b.t de digitale overheid, kunnen zij leerlingen beter voorbereiden op het zelfstandig digitaal regelen van financiële overheidszaken.
We maken in deze training gebruik van de gratis online lesmethode 'Doe je digiding! Jongeren en de digitale overheid'. Deze methode bestaat uit 10 lesmodules waarin de belangrijkste financiële regelzaken aan de orde komen waarmee leerlingen in aanraking komen tussen hun 15e en 18e jaar. Doe je digiding! is bewezen effectief en biedt docenten de mogelijkheid om op een laagdrempelige en concrete manier aan de slag te gaan met financiële educatie in het curriculum. In Doe je digiding! wordt o.a. aandacht besteed aan:
- kennis en begrip bij leerlingen van financiële regelzaken met de overheid, banken en verzekeraars
- het bewust maken van de eigen attitude (houding) bij leerlingen ten opzichte van geld en geldzaken
- het versterken van het geloof in eigen kunnen in geldzaken.
Daarnaast nemen we ook ‘Digidingen-desk. Informatiepunt voor jongeren’ mee in de training: op welk wijze kan deze website een plek krijgen binnen de school (binnen of buiten de lessen) om jongeren op een structurele basis te ondersteunen bij het regelen van hun financiële zaken.
In de training volgen we 3 stappen, aan de hand van theorie en interactieve werkvormen.
- We bespreken wat jou als docent drijft om met leerlingen te werken aan het vergroten van hun financiële vaardigheden?
- We bespreken hoe je binnen jouw vak aandacht kunt besteden aan het voorbereiden/ ondersteunen van leerlingen rondom financiële regelzaken met de digitale overheid?
- We gaan na hoe je als docent binnen je onderwijs gebruik kunt maken van de onderwijsmethode Doe je digiding! om leerlingen voor te bereiden op het zelfstandig leren regelen van digitale overheidszaken. En hoe de website Digidingen-desk een plek kan krijgen binnen de school om leerlingen structureel te ondersteunen bij het regelen van hun financiële regelzaken.
Praktische informatie
Duur scholing
1 dagdeel, maatwerk is mogelijk
Max. aantal deelnemers
Maximaal 15 deelnemers
Beschikbaar vanaf
1 mei 2024
Locatie
Op schoollocatie
Leervorm/werkvorm
Interactieve werkvormen in combinatie met theorie
Richtprijs
€750 per groep (geen btw, Stichting Digisterker is niet btw-plichtig)
Contactpersoon
Over de aanbieder
Stichting Digisterker ontwikkelt sinds 2014 educatieve programma’s en dienstverleningsconcepten op het gebied van de digitale overheid, zowel voor jongeren als voor volwassenen. Doel van deze programma’s en dienstverleningsconcepten is om de digitale en financiële vaardigheden van jongeren en volwassenen te versterken. Stichting Digisterker doet dit in samenwerking met verschillende partners, zoals onderwijsorganisaties, bibliotheken, jongerenwerk en overheidsorganisaties.
Stichting Digisterker wil bijdragen aan een Nederlandse samenleving waaraan iedereen volwaardig kan deelnemen. Wij geloven dat kennis en begrip van de digitale informatiesamenleving én digitale en financiële competenties er toe bijdragen dat mensen van alle leeftijden mee kunnen doen, zélf en waar nodig met hulp van anderen.