geldlessen.nl

MoneyMindset: onbewuste geldpatronen & financieel gedrag

Deze training voor docenten biedt inzicht in hoe individuele overtuigingen en attitudes financiële keuzes beïnvloeden. Krijg inzicht in deze onbewuste drijfveren van financieel gedrag. Leer jongeren dit te ontdekken en toe te passen in het dagelijks leven zodat zij bewustere en verantwoorde financiële keuzes maken en een gezonde Moneymindset ontwikkelen.

Beschrijving van de scholing

Het omzetten van financiële kennis in financiële beslissingen is een belangrijke stap naar financiële geletterdheid. De vaardigheid om kennis van financiële begrippen toe te kunnen passen wordt bepaald door geloof in eigen kunnen in geldzaken en bewust & onbewust financieel gedrag. Geldscripts zijn diepgewortelde onbewuste financiële gedragspatronen rondom geld. Ze bepalen hoe leerlingen geld waarderen, ermee omgaan en welke betekenis ze eraan toekennen.

Leerlingen/studenten met gezonde geldscripts hebben de neiging om actief vragen te stellen, plannen te maken en doelgericht te handelen. Dit gaat gepaard met een sterke gewoonte of neiging om binnen hun financiële mogelijkheden te leven, wat leidt tot gezondere financiële keuzes in het dagelijks leven.

Deze training stelt docenten in staat om deze geldpatronen van leerlingen/studenten te identificeren en aan te pakken, waardoor zij effectieve financiële educatie kunnen verzorgen. Door leerlingen/studenten inzicht te geven in geldovertuigingen, bewuste en onbewuste gedragspatronen en attitude ten opzichte van geld, wordt een ondersteunende omgeving gecreëerd voor het bevorderen van gezonde geldgewoonten.

Docenten leren praktische toepassingen om leerlingen/studenten bewust te maken van hun financieel gedrag, hun zelfvertrouwen in het eigen kunnen in geldzaken te vergroten en belemmerende geldscripts te wijzigen. Deze training rust docenten uit met de benodigde kennis, kunde en vaardigheden om effectieve financiële educatie te bieden en positieve veranderingen in financieel gedrag te stimuleren.

Leerdoelen

  1. Begrip ontwikkelen over de relatie tussen financiële kennis, gedrag en psychologische aspecten, met het oog op integratie in financiële educatie.
  2. Ontwikkelen van vaardigheden om bewust en onbewust financieel gedrag bij leerlingen/studenten te identificeren te analyseren om zo financiële educatie effectief te maken.
  3. Herkennen van diepgewortelde geldovertuigingen en geldpatronen bij leerlingen/studenten en dit effectief toe te passen in financiële educatie
  4. Verwerven van strategieën en technieken om ongezonde geldpatronen van leerlingen/studenten effectief te helpen veranderen in positieve financiële attitudes en gedragingen t.b.v. een positieve Moneymindset.
  5. Geldscripts vertalen naar de zeven stappen van de financiële opvoeding. Het kunnen integreren van praktische toepassingen in de les om leerlingen/studenten bewust te maken van hun financiële gedrag en hen te begeleiden bij het ontwikkelen van gezonde geldgewoonten

Opzet van de training


1. Financiële geletterdheid & psychologische aspecten van geldgedrag

  • Toepassing van financiële kennis in besluitvorming.
  • Ontwikkeling van financiële competentie.
  • Herkenning van niet-cognitieve vaardigheden die financieel gedrag beïnvloeden in het kader van financiële educatie.

2. Analyse & begrip van geldovertuigingen:

  • Onderzoek naar de oorsprong en invloed van geldovertuigingen door interactieve oefeningen en groepsdiscussies.
  • Begrip van persoonlijke attitudes en overtuigingen met betrekking tot geld in relatie tot financiële educatie.
  • Reflectie op hoe deze overtuigingen financiële besluitvorming beïnvloeden.

3. Bewustwording & identificatie van geldscripts:

  • Reflectieve activiteiten om docenten bewust te maken van de geldpatronen van leerlingen (binnen het kader van financiële educatie).
  • Gebruik van praktische voorbeelden en casestudy’s om de impact van geldscripts op leerlingen te illustreren.
  • Identificatie van diepgewortelde geldovertuigingen en gedragspatronen binnen de context van financiële educatie.

4. Herschrijven van belemmerende geldscripts:

  • Aanleren van strategieën en technieken om ongezonde geldpatronen van leerlingen/studenten te helpen veranderen binnen het kader van financiële educatie.
  • Cognitieve herstructurering, gedragsveranderingstechnieken en het cultiveren van een positieve ‘Moneymindset’ bij leerlingen/studenten binnen de context van financiële educatie.
  • Psychologische factoren beïnvloeden gezonder financieel gedrag en verhogen de effectiviteit van financiële educatie.

5. Geldscripts & de 7 stappen van financiële opvoeding:

  • Kennismaking met de zeven stappen van financiële opvoeding.
  • Integratie van de zeven onderliggende karaktereigenschappen in financiële educatie.
  • Identificatie van welke stappen en karaktereigenschappen passen bij welke geldscripts.

Resultaten

  1. Verbeterd begrip en bewustzijn van docenten over de invloed van psychologische factoren op het financiële gedrag van leerlingen/studenten, waardoor ze effectiever kunnen reageren op de behoeften van de leerlingen/studenten.
  2. Docenten hebben het vermogen om binnen financiële educatie leerlingen/studenten te leren Geldscripts te herkennen en ongezonde geldpatronen van leerlingen/studenten te veranderen, wat resulteert in positieve veranderingen in financieel gedrag en het bevorderen van gezondere financiële gewoonten bij leerlingen.
  3. Geldbewustzijn effectief kunnen integreren in financiële educatie. Het kunnen bevorderen van een positieve Moneymindset. Hierdoor wordt zelfvertrouwen en bewust financieel gedrag van leerlingen/studenten bevorderd en zijn zij beter voorbereid op financiële uitdagingen in het echte leven.

Methode

  • Interactieve workshops en presentaties.
  • Reflectieve activiteiten en discussiegroepen.
  • Casestudy's en praktische oefeningen.
  • Individuele en groepsopdrachten voor praktische toepassing.

Het overbrengen van praktische financieel psychologische begrippen aan jongeren op een wijze afgestemd bij hun leefwereld geeft meer inzicht in hun eigen financieel gedrag en hoe dat wordt beïnvloed. Deze inzichten kunnen jongeren vervolgens in het dagelijks leven inzetten zodat zij bewustere en verantwoorde financiële keuzes maken.

Praktische informatie

Duur scholing

4 dagdelen (middag en/of avondprogramma) uit te breiden naar behoefte van de school. Ook beschikbaar als keuzemodule in de Mind over Money docententraining Effectieve Financiële Educatie.

Max. aantal deelnemers

10-12 deelnemers

Beschikbaar vanaf

September 2024

Locatie

Op locatie (in overleg) of incompany op school (beiden in combinatie met online)

Leervorm/werkvorm

De training is gebaseerd op de driehoek: Theorie, praktijk en onderzoek. Het bestaat uit evidence-based theorie, praktijk getoetste activerende werkvormen en toepassing in de dagelijkse praktijk van jouw school. Ook is er bijbehorende literatuur, een zelf samen te stellen lesprogramma op basis van bewezen effectieve activerende didactische methodes, met lesmateriaal en evidence-based werkvormen voor in de klas.

Richtprijs

Vanaf €1250 pp (excl. btw). 

Contactpersoon

Anne Abbenes (via 't Raadhuys)

Over de aanbieder

De missie van Financial Psychology Institute Europe is het inzichtelijk maken hoe psychologische factoren effect hebben op financieel gedrag- en besluitvorming, met als doel het verbeteren van het financieel welzijn van individuen en de samenleving.

Het instituut bevordert financiële geletterdheid door gedragsaspecten in educatieve programma's en opvoeding te integreren. Dit omvat beleidsontwikkeling, educatiemateriaal en trainingen voor professionals in onderwijs, alsook programma’s voor ouders en kinderen.

Eén van de hoofddoelen van het instituut is het vergroten van het financieel bewustzijn bij jongeren en het verminderen van financiële stress, wat bijdraagt aan gezond financieel gedrag en algemeen welzijn. De stichting slaat een brug tussen onderzoek, theorie en praktijk in financieel gedrag en educatie.

Anne Abbenes

Anne Abbenes is pionier en autoriteit op het gebied van financieel gedrag. Zij onderzoekt de invloed van het brein, emoties en persoonlijke overtuigingen op financiële besluitvorming. Haar missie is het verbeteren van de financiële, mentale en fysieke gezondheid van individuen door inzicht te geven in psychologische aspecten en emotionele barrières.

Anne is financieel psycholoog, lector Behavioral Finance & Financiële Psychologie, en deelt haar expertise als spreker, adviseur en opleider. Zij is internationaal (rechtbank) mediator (o.a. familiezaken), Master in Financial Planning en opgeleid tot bijzonder curator in jeugdzaken.

Daarnaast ontwikkelt Anne beleid, praktische tools en educatieprogramma's, waarbij onderzoeksresultaten worden vertaald naar evidence-based interventies die financiële geletterdheid en daarmee financiële gezondheid bevorderen. Ook is zij auteur en één van de 50 meest invloedrijke vrouwelijke experts in de media. De combinatie van haar financiële kennis, expertise in financieel gedrag en vaardigheid om ingewikkelde financiële concepten begrijpelijk en boeiend te maken, maakt Anne een veelgevraagde expert.

Johanneke Mijnhardt

Johanneke Mijnhardt is een vooraanstaande expert op het gebied van financiële opvoeding en educatie. Zij is auteur van hѐt 1e financiële opvoedboek "Ik stuur je een tikkie", een praktische gids over financiële opvoeding voor ouders van kinderen van alle leeftijden.

Johanneke combineert haar studies in wijsbegeerte, bedrijfseconomie, en PABO met jarenlange ervaring als docent, coach en onderwijsbegeleider. Momenteel is Johanneke onderwijsconsulent en projectleider bij Passend Onderwijs Zuid-Kennemerland en schrijft regelmatig voor het Noord-Hollands Dagblad. Daarnaast is ze uitgeroepen tot rolmodel door Ouders van Nu en is lid van de Financiële Educatie & Financial Literacy Counsel van het Financial Psychology Institute Europe.

Samen met Anne Abbenes ontwikkelde ze de Financiële Opvoedtoolkit, waarin wetenschappelijke inzichten en praktijkervaringen handig toepasbaar zijn gemaakt. Johanneke maakt complexe concepten toegankelijk en is een veelgevraagd expert in onderwijs, overheid, bedrijfsleven en media.

Aanvullende informatie

Een perfecte aansluiting op de wensen en behoeftes van de school is mogelijk vanwege de aanwezige expertise en ervaring op het gebied van financiële educatie, pedagogie, onderwijs, financiën & financieel gedrag. Indien er meerdere modules worden afgenomen ondersteunen wij bij rapportageverplichting.

Het uiteindelijke doel van ons trainingsprogramma is het verbeteren van financiële gezondheid en (financieel) welzijn op individueel en maatschappelijk niveau. Wij geloven dat financiële educatie niet alleen gaat om het overdragen van kennis, maar ook om het aanleren van vaardigheden die leerlingen/studenten activeren en in staat stellen om hun financieel welzijn te verbeteren en zelfstandig verstandige financiële beslissingen te nemen gedurende hun hele leven.

Aanbieder

Financial Psychology Institute Europe

Kosten

Betaald

Geschikt voor

Type scholing

Deel deze pagina per e-mail
De link is per e-mail opgestuurd.