Leergang Financiële educatie voor docenten mbo
Met de leergang financiële educatie leveren we een bijdrage aan de ontwikkeling van professionals in het mbo-onderwijs. Professionals voorzien van de kennis en vaardigheden die nodig zijn om financiële educatie effectief te integreren in hun onderwijspraktijk. Het programma richt zich op het bevorderen van financiële geletterdheid onder studenten, met als doel hen voor te bereiden op financiële zelfstandigheid en weloverwogen financiële beslissingen.
Beschrijving van de leergang
De leergang staat open voor alle docenten en professionals in het mbo die een rol spelen bij financiële educatie en zich hierin willen professionaliseren. In totaal behelst de leergang 56 uur aan studiebelastingsuren, waarvan 20 uur contacturen (5 bijeenkomsten) en 36 uren aan voorbereiding en uitwerking van de leeruitkomsten (2 Ecs).
Deze opleiding is ontworpen om de docent te voorzien van de kennis en vaardigheden die nodig zijn om financiële educatie effectief te integreren in de onderwijspraktijk. Het programma richt zich op het bevorderen van financiële geletterdheid onder studenten, met als doel hen voor te bereiden op financiële zelfstandigheid en weloverwogen financiële beslissingen.
Tijdens de leergang komen de volgende onderwerpen aan bod:
- Integratie van financiële educatie
- Ontwikkeling van lesmateriaal
- Financiële vaardigheden en redzaamheid
- Generatiebewustzijn
- Ondersteuning bij financiële problemen
- Communicatievaardigheden
- Gebruik van digitale tools
De leergang bestaat uit meerdere bijeenkomsten verspreid over enkele weken. De bijeenkomsten zijn interactief en praktijkgericht, met een combinatie van theorie, workshops, en groepsopdrachten.
Tijdens de vijf bijeenkomsten staan verschillende thema’s centraal waarin er sprake is van thematische verdieping door gastlessen passend bij de praktijk van de deelnemer en vanuit verschillende visies en perspectieven. Er is aandacht voor persoonlijke ontwikkeling en het werken aan de leeruitkomst. Daarnaast is ruimte voor intervisie en coaching om ervaringen uit te wisselen en vragen te bespreken. De zelfstudie zal bestaan uit de voorbereiding van de bijeenkomsten en het werken aan de leeruitkomst.
Praktische informatie
Duur scholing
De leergang bestaat uit 5 bijeenkomsten van 4 uur (Maatwerk mogelijk).
Max. aantal deelnemers
20 deelnemers
Beschikbaar vanaf
1 maart 2025
Locatie
Nader te bepalen
Leervorm/werkvorm
Vakinhoudelijke kennis, pedagogisch-, vakidactische kennis en vaardigheden door verschillende activerende werkvormen.
Richtprijs
€1000 per deelnemer.
Contactpersoon
Over de aanbieder
NHL Stenden Hogeschool/ECNO verzorgt bij- en nascholing aan onderwijsprofessionals uit het primair, voortgezet, middelbaar beroepsonderwijs en hoger onderwijs. Ons doel is al meer dan 25 jaar om het onderwijs te ondersteunen en te versterken. Dat doen we met korte, praktische cursussen, langere diepgaande post-hbo-opleidingen, individuele coaching of advies op maat.